Logo

Friskbagte klejner

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Friskbagte klejner

 

Det er tid til at fylde kagedåserne til jul. Et af månedens gode hyggeprojekter er bagning af klejner.

Arbejdstid: 1 time. Hviletid: 1 time. Bagetid: 45 min., ca. 50 stk.

 

# Ingredienser til klejner:

250 g hvedemel

75 g smør

½ tsk hjortetaksalt

2 tsk stødt kardemomme

100 g sukker

1 tsk revet citronskal

3 æg

1-2 spsk fløde

Til bagning:

500 g palmin (kokosfedt) eller svinefedt eller neutral olie

*

 

Sådan laver du klejner:

Smuldr hvedemel og koldt smør sammen og tilsæt hjortetaksalt, kardemomme, sukker og fintrevet citronskal.

Pisk æggene sammen med fløde, rør det i melet og ælt dejen sammen.

Stil dejen koldt 1 times tid.

Rul dejen ud 2-3 mm tykkelse.

Skær med en klejnespore 2 cm brede og 6-8 cm lange strimler.

g slå knuder på dem.

 

Varm palmin, fedt eller olie i en stor gryde, så den er ca. 1/3 fyldt. Læg et lille stykke franskbrød i den varme palmin. Bliver brødet gyldent, har palminen den rigtige temperatur.

Bag 4-5 klejner ad gangen 3-4 min., til de er lysebrune. Tag dem op med en hulske og dryp af på køkkenrulle.

Klejnerne kan opbevares i en lufttæt dåse 1 uges tid.

 

Friskbagte klejner

 

1. De laves ved at rulle dejen ud og skære den i rombeformede stykker med et klejnejern eller en kagespore. I midten af hver rombe skæres et snit.

2. Så skal klejnen foldes. Tag et stykke dej og pres et hjørne/ende igennem hullet og træk lidt. 3. Hjælp gerne siderne lidt med fingrene.

 
INFO: Klejner er sløjfeformede kager som koges i fedtstof. De laves for det meste op til jul og er kendte i Danmark, Sydsverige (klenät), Norge (fattigmann), Færøerne (kleynur) og Island (kleinur).
De laves ved at rulle dejen ud og skære den i rombeformede stykker med et klejnejern eller en kagespore. I midten af hver rombe skæres et snit. Den ene ende trækkes igennem snittet, hvorved den karakteristiske facon opstår. Tilberedningen sker uden ovn. Klejner bages nemlig ikke, de koges i fedtstof i en gryde.

 
Klejner hører til de allerældste danske julesmåkager og er kendte siden middelalderen. Dengang kogtes de i en gryde over åbent ildsted. Det var først omkring midten af 1800-tallet, at brændekomfuret med ovn begyndte at vinde udbredelse. Brændekomfuret gav mulighed for at bage kager, men klejner blev ikke fortrængt af de nye kager.
Præcis hvor klejnen stammer fra vides ikke, men navnet – der kommer fra det plattyske kleinet (dvs. klein, lille) – kan måske give et fingerpeg

 


 
Kilde: Hjemmets bedste MAD

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 6.219 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her