Logo

Te

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Te 

 
Der er uenighed blandt de lærde om, hvorvidt teen stammer fra Indien eller Kina. Men et ligger fast: teen er bladskud af tetræet, Thea sinensis, (sinensis = kinesisk). Det er bladene fra de unge topskud, der bruges, og de endnu uudfoldede giver den fineste te, allerfinest hvis tetræet, der i øvrigt holdes beskåret som busk af nemhedshensyn, vokser højt oppe på en skråning eller bjergside. Så står der »highgrown« på pakken. Te, der gror lavt i dalene i varme og fugt, vokser så hurtigt, at den ikke når at udvikle tilstrækkelig aroma.

 
Vi importerer mest fra Sri Lanka (Ceylon), resten er indisk og kinesisk, blandinger heraf og anden te. Ceylonteen er den mørkeste og kraftigste. Den fås i tre forskellige bladstørrelser, fin, mellemfin og storbladet, og det er vigtigt at overholde trækketiden på 3-5 min. (længst for storbladet), ellers trækker teen bitter.

 
Indisk te kommer hovedsagelig fra Assam i Nordindien, mens Nilgiri og Travancore er sydindisk og dermed tættere på Ceylon, noget der giver en vis lighed. Darjeeling er også nordindisk, nærmere bestemt fra Himalaya. Det er en lys, aromatisk te, der så at sige ikke kan blive bitter.

 
Kinesisk te sælges i beskedne mængder, navnlig den almindelige sorte. Hertil kommer kinesiske specialteer, der også har et publikum: grøn te som Chun Mee, Haysan og Gunpowder. Den grønne farve hidrører fra en dampning af bladene, kort efter at de er høstet. Først herefter tørres de. Endelig er der en røget te, Lapsan Souchong, der smager let af tjære, og derfor bør bruges varsomt, blot som accent sammen med mere almindelige teer.

 
Parfumeret te, fx citronte, jasminte og rosente, har også vundet indpas. Passionerede tedrikkere lægger ikke større vægt på aromatiserede teer, men udsøger den rene, ægte te, evt i individuel blanding.

 
Sundheds teer som fx pebermyntete, hybente og solbærte er ikke te, det er tørrede blade af de pågældende planter.



Te 


Der findes stadig teer, der er forsynet med forkortelser i forbindelse med bladstørrelsen, så det skal med, at OP = orange pekoe, handler om bladstørrelser og ikke om appelsinsmag. Nu fremgår bladstørrelsen for det allermeste af emballagen - og på dansk.

 
Te indeholder tein, et stimulerende stof, der er direkte sammenligneligt med koffein, som vi kender fra kaffe, og som også forekommer i colanødden. Teinen er mest virksom i en frisklavet kop te, det vil sige en te, der ikke har trukket for længe, og som drikkes straks efter at den er lavet.

 

Se en spændende opskrift med Te

 

Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.118 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Tilmeld nyhedsmail her

Nyeste kommentarer

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her