Logo

10 ting du måske ikke vidste om bouillon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

10 ting du måske ikke vidste om bouillon 


Du har sikkert flere til at ligge i skabet og bruger dem nok ofte, når du skal lave suppe eller sauce, men hvad ved du egentlig om bouillonterningen? Vi har samlet 10 ting, som du formentlig ikke vidste om bouillon.


Den høje saltprocent 

Du ved måske allerede, at bouillonterninger har en saltprocent, der ligger ret højt, men vidste du, at procenten i de fleste terninger overstiger 50? Kigger du på indholdslisten, står salt før alt andet, og det vidner om, at bouillon kan være en saltsynder, hvis du skal passe på kolesteroltallet.

 
E-numre og MSG
Bouillonterninger indeholder en del E-numre, som alle er godkendte til fødevarer, men der er alligevel mistanke om et af numrene. Det drejer sig om MSG eller E 621, som kan give en allergisk reaktion, der kaldes Chinese Restaurant Syndrome. En reaktion kræver dog, at du i forvejen er allergisk.

 
Mange smagsforstærkere
De fleste bouillonterninger er kendetegnet ved, at der sjældent er særlig meget af den påskrevne ingrediens i. Der er således ikke særlig meget okse i oksekødsbouillon eller svin i svinekødsbouillon. Det er i stedet smagsforstærkerne, der giver kraft.

 
Bouillon kommer fra det franske køkken
Bouillonterninger opstod i det franske køkken i 1700-tallet, og er allerede beskrevet i 1735, hvor kokke brugte dehydrerede terninger til madlavningen. Navnet kommer af det franske verbum bouillir, som betyder at koge.

 
Patentforsøgene manglede originalitet
I starten af 1900-tallet forsøgte flere franske kokke at kræve patent på bouillonterningen, men de blev alle sammen afslået på grund af manglende kreativitet. Bouillonterningen havde nemlig på det tidspunkt været en stor del af det franske køkken længe og kunne derfor ikke patenteres.

 
Maggi kom først
Selvom patentforsøgene fejlede, var der stadig masser af potentiale i bouillonterningerne. Maggi var de første til at fremstille terningerne industrielt i 1908, og siden da er flere virksomheder kommet hurtigt med.

 
Men Knorr overhalede
Siden Maggis bouillonpremiere har Knorr overhalet og er nu den mest solgte bouillonterning i Danmark. Seks ud ti solgte bouillonterninger hedder Knorr.

 
Sydjyderne bruger flest bouillonterninger
Skal du låne en bouillonterning af naboen, har du bedst chancer, hvis du bor i Sydjylland. For sydjyderne bruger mere bouillon end resten af landet, mens du kan risikere at skulle gå to gange, hvis du bor på Bornholm. Her bliver der nemlig brugt færrest.

 
Men mest i vintermånederne
Danskerne bruger klart flest bouillonterninger i vintermånederne, hvor vi varmer os på suppe, men i december falder salget igen. Januar er den måned, hvor vi køber mest bouillon, mens juni og juli ligger lavest på listen.

 
Knorr scorer højest
Hvis du spørger naboen om en bouillonterning, er der som nævnt gode odds for, at du får stukket en Knorr-terning i hånden. Ikke nok med at 6 ud af 10 solgte bouillonterninger er fra Knorr, Knorr ligger også på alle pladser, hvis man laver en top 5 over mest solgte.
Den ser nemlig sådan ud:
1. Knorr oksebouillon
2. Knorr hønsebouillon
3. Knorr grønsagsbouillon
4. Knorr svinekødsbouillon
5. Knorr klar bouillon

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.383 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her