Logo

Dressinger, saucer og marinader - Kogebog.dk 💘

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dressinger, saucer og marinader - Kogebog.dk 💘 

 
En god dressing, sauce eller marinade kan forvandle et kedeligt produkt til en eksotisk ret, der får tænderne til at løbe i vand - og de er så lette at lave og anvende.

 
Indhold: (klik og se opskriften)
DRESSINGER
Klassisk fransk dressing
Let mayonnaise
Cæsarsalat-dressing
Oliefattig dressing
Vinaigrette-dressing
Chili, agurk og yoghurt-dressing
Ingefær og skalotteløg-dressing
Purløg og appelsin-dressing
Sherry og sennep-dressing
Sort oliven-dressing
Thai-dressing
Universal asiatisk dressing
Cremet salat-dressing
Cremefraiche og purløg-dressing
Valnød og cremefraiche-dressing
Honning salat-creme
Mynte/yoghurt-dressing

 
SAUCER
Æblesauce
Sur/sød-sauce
Krydret blommesauce
Honning og citrus-sauce
Pekanpesto-sauce
Appelsinmarmeladesauce
Tranebær-sauce
Tartare sauce
Sennepscreme
Blåbærrelish
Hindbæreddike
Frugt/mynte-chutney
Asiatisk ingefær-dip

 
MARINADER
Frisk urtemarinade
Estragon og hvidvinsmarinade
Grønne peberkorn og urtepensling
Mynte og yoghurt-blanding
Hvidløg og timian-pensling
Rosmarin og rødvinspensling
Honning og ingefær-marinade
Abrikos og soya-marinade
Barbecuekrydderi
Hvidløgshoisin og koriandermarinade
Ananasmarinade
Abrikos og karry-pensling
Sød soya og citron-marinade
Asiatiskinspireret marinade
Krydret marinade af soltørrede tomater
Marsala og urte-marinade
Teriyaki-marinade
Karryblanding
Urtesmør
Puré af soltørrede tomater
Olie til lynstegning
Hønsebouillon


DRESSINGER 

Klassisk fransk dressing

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1,2 dl ekstra jomfruolivenolie,
0,6 dl hvidvinseddike,
salt og friskkværnet peber (efter smag)
* Tilberedning:
Hældes i en meljævner og rystes godt.
Som variation kan der tilsættes rødvinseddike i stedet for hvid, 2 tsk grovkornet sennep, 2 spsk finthakkede friske urter eller endog 2 fed knust hvidløg.
Eller prøv at tilsætte en god klat honning for at give en lidt mere rund smag.
Dressingen stænkes over salater lige inden servering.
---
Til toppen

 

Let mayonnaise

I alt 3,1 dl
# Ingredienser:
2 æggeblommer,
1 spsk hvidvinseddike,
2 tsk grovkornet sennep og hvid peber (efter smag)
* Tilberedning:
Hældes i en blender eller foodprocessor.
Blendes i ryk i 15 sekunder, indtil konsistensen er jævn.
Mens maskinen kører, tilsættes 2,5 dl olie i en tynd, ensartet stråle.
Blendes, indtil al olien er tilsat, og mayonnaisen er tyk og cremet.
Man kan lave en lækker avocadomayonnaise ved at tilsætte 1 moset avocado i en portion af denne lette mayonnaise.
---
Til toppen

 

Cæsarsalat-dressing

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1 mellemstort æg
2 spsk citronsaft,
0,6 dl olivenolie og
1 spsk worcestersauce
* Tilberedning:
Læg et æg i kogende vand og kog det i 1 minut.
Slå det ud i en lille skål og tilsæt citronsaft, olie og worcestersauce og pisk det, indtil ingredienserne er samlet.
Tilsæt eventuelt som smagsvariant 1,2 dl finthakket sprødt bacon.
---
Til toppen

 

Oliefattig dressing

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
2,5 dl hønse- eller grøntsagsbouillon,
1,2 dl rødvin eller æblecidereddike,
1 spsk hasselnøddeolie,
1 tsk sort peber og salt (efter smag)
* Tilberedning:
Hæld i en meljævner og ryst det godt.
---
Til toppen

 

Vinaigrette-dressing

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1,2 dl hvidvinseddike,
1 tsk knust hvidløg,
2 tsk sennep,
0,6 dl sukker,
salt og friskkværnet peber (efter smag),
0,6 dl planteolie,
0,6 dl olivenolie
* Tilberedning:
Hæld i en meljævner eller lignende og ryst det godt før brug
---
Til toppen

 

Chili, agurk og yoghurt-dressing

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
3,1 dl tyk yoghurt naturel,
1,2 dl hakket agurk (hvor frøene er fjernet) og
1 tsk friskhakket chili
* Tilberedning:
Hæld i en skål. Bland det med en gaffel, indtil ingredienserne er samlede.
Krydres efter smag. Tilsæt eventuelt 1,2 dl finthakket radise eller mynte.
---
Til toppen

 

Ingefær og skalotteløg-dressing

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1,2 dl plante- eller olivenolie,
0,6 dl hvidvinseddike,
1 spsk fintrevet ingefær,
0,6 dl fintsnittet forårsløg og
1/2 tsk sesamolie
* Tilberedning:
Hæld i en meljævner eller lignende.
Tilsæt eventuelt også 2 tsk ristede sesamfrø.
---
Til toppen

 

Purløg og appelsin-dressing

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
2 dl appelsinjuice,
0,6 dl rapsolie,
1 tsk revet appelsinskal,
3 spsk hakket purløg og
friskkværnet peber
* Tilberedning:
Hæld i en lille skål og pisk det godt sammen.
---
Til toppen

 

Sherry og sennep-dressing

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1,2 dl olie,
0,6 dl balsamico-eddike,
0,6 dl sherry og
1 spsk grovkornet sennep
* Tilberedning:
Hæld i en meljævner eller lignende og ryst den godt.
Tilsæt eventuelt 1 spsk fintrevet appelsinskal.
---
Til toppen

 

Sort oliven-dressing

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1,2 dl olivenolie og
0,6 dl hvidvinseddike
* Tilberedning:
Hæld i en lille skål. Pisk 0,8 dl olivenpasta i.
I denne dressing kan man også tilsætte 2 fed knuste hvidløg og et finthakket pimento.
---
Til toppen

 

Thai-dressing

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1,2 dl plante- eller olivenolie,
0,6 dl hvidvinseddike,
0,6 dl limesaft,
2 spsk fintrevet limeskal og
1 spsk sød chilisauce
* Tilberedning:
Hæld i et glas med skruelåg eller meljævner og ryst det godt.
Man kan også tilsætte 0,6 dl finthakket rødløg for at give lidt ekstra smag.
---
Til toppen

 

Universal asiatisk dressing

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
0,6 dl soyasauce,
0,8 dl sherry eller hvidvinseddike,
0,6 dl citronsaft,
1 spsk jordnøddeolie,
1 spsk sesamolie,
1 tsk salt
1 tsk sukker
* Tilberedning:
Hæld i en lille skål og pisk det.
Anvendes i salater, nudelretter og til lynstegte grønsager.
---
Til toppen

 

Cremet salat-dressing

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
200 g yoghurt naturel,
3 spsk citronsaft,
2 spsk rapsolie,
2 spsk hakkede friske urter
1 tsk citronskal
* Tilberedning:
Hæld i en lille skål og pisk det godt sammen.
---
Til toppen

 

Cremefraiche og purløg-dressing

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
250 g 18% cremefraiche,
3 spsk snittede purløg,
0,6 dl hønse- eller grønsagsbouillon,
1 tsk knust hvidløg
et par dråber tabasco
* Tilberedning:
Bland i en skål og pisk det godt.
---
Til toppen

 

Valnød og cremefraiche-dressing

I alt 5 dl
Hæld 1,2 dl hakkede valnødder og 3,1 dl cremefraiche i en lille skål og bland det godt med en gaffel. Krydres med salt og friskkværnet sort peber (efter smag). Man kan også tilsætte 1,2 dl smuldret blåskimmelost.
---
Til toppen
 
Dressinger, saucer og marinader - Kogebog.dk 💘

Honning salat-creme

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
2 æggeblommer,
1 knsp salt,
1 knsp peber,
2 spsk honning
2 spsk citronsaft
* Tilberedning:
Hæld i en lille skål.
Pisk ingredienserne sammen med en gaffel, indtil konsistensen er cremet.
Tilsæt dråbevis og meget langsomt 1,2 dl olie.
Pisk grundigt efter hver portion.
Når halvdelen således er tilsat, hældes resten af olien i, i en langsom og ensartet stråle.
---
Til toppen

 

Mynte/yoghurt-dressing

I alt 3,1 dl
# Ingredienser:
2,5 dl yoghurt naturel,
0,6 dl hakket frisk mynte,
1 fed knust hvidløg,
et ordentligt skvæt tabasco
1 tsk stødt sød paprika
* Tilberedning:
Bland i en lille skål.
Mynte/yoghurt-dressing er glimrende til lammeretter eller til at mildne meget krydrede retter.
---
Til toppen
 
SAUCER

 

Æblesauce

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
2 grønne æbler
0,6 dl hakket frisk mynte
 
Skræl og hak æbler.
Hæld æblestykkerne i en kasserolle med mynte og kog det under låg ved lav varme i 4-5 min.
Tag det af varmen og blend det, indtil konsistensens er jævn.
Perfekt til svinekødsretter.
---
Til toppen

 

Sur/sød-sauce

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1 skivet løg,
en dåse (450 g) ananas i sukkerlage,
1 tsk knust hvidløg,
1 tsk revet ingefær,
1,2 dl hvidvinseddike,
2 spsk brun farin
1 spsk finthakket grøn peber
* Tilberedning:
Blandes godt i en kasserolle.
Bland 2 tsk majsmel med 1 spsk vand og rør det ud i ananasblandingen.
Omrøres ved lav varme i 5 min, eller indtil det er jævnet.
Når 1 finthakket forårsløg er rørt i, kan den serveres.
---
Til toppen

 

Krydret blommesauce

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
2,5 dl blommemarmelade,
0,5 tsk kinesisk five spice pulver
(malet stjerneanis, szechuan-peber, fennikel, kanel og nellike)
1 spsk chili/hvidløgssauce
* Tilberedning:
Blandes i en kasserolle. Varm det op på lavt blus, indtil det er jævnet.
Denne lækre sauce passer perfekt til svinekød.
---
Til toppen

 

Honning og citrus-sauce

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1 spsk stegesky
0,8 dl honning
* Tilberedning:
Bland og opvarm det ved jævn varme.
Tilsæt langsomt 1 spsk mel og kog det under omrøring i ca 2 min, eller indtil melblandingen er gyldenbrun.
Tilsæt friskpresset saft fra 2 mellemstore appelsiner,
1,2 dl hønsebouillon
og 0,6 dl tør hvidvin.
Tilsæt eventuelt fintrevet appelsinskal.
Lad det småkoge i 2 min.
Krydres med salt og peber (efter smag).
Denne sauce er dejlig til stegt kylling eller and.
---
Til toppen

 

Pekanpesto-sauce

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
0,8 dl halve pekannødder,
5 dl friske basilikumblade,
2,5 dl olivenolie,
2 fed hvidløg,
1,6 dl revet parmesanost,
2 tsk chilipasta,
40 g smør
friskkværnet peber (efter smag)
* Tilberedning:
Bland i en foodprocessor. Blend det, indtil konsistensen er jævn.
Denne lækre sauce kan serveres til grillet kyllingebryst eller fisk.
Chilipasta kan eventuelt erstattes af 1 finthakket chili.
---
Til toppen

 

Appelsinmarmeladesauce

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1,8 dl appelsinmarmelade,
2 spsk appelsinjuice
1 spsk revet ingefær
* Tilberedning:
Bland. Serveres til kyllingeretter, især grillstegte kyllingespid.

---
Til toppen

Dressinger, saucer og marinader - Kogebog.dk 💘

Tranebær-sauce

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
2,5 dl tranebær
1,2 dl appelsinjuice.
1 spsk appelsinskal
1 knsp stødte kryddernelliker.
2 tsk majsmel
1 spsk vand (eller sherry)
* Tilberedning:
Rør majsmel med vand (sherry).
Bland og omrør tranebær og resten i en gryde ved lav varme, indtil det er jævnet.
Tranebær er et festligt tilbehør til kalkun.
Den kan også serveres til andre fjerkræretter.
---
Til toppen

 

Tartare sauce

I alt 4,3 dl
# Ingredienser:
200 g mayonnaise (se opskrift)
2 spsk hakkede drueagurker,
2 spsk hakkede kapers,
1 spsk meget finthakkede skalotteløg
2 tsk hakket persille
* Tilberedning:
Hæld alt i en skål og vend godt rundt.
Tartare sauce er perfekt til de fleste fiskeretter.
---
Til toppen

 

Sennepscreme

I alt 3,3 dl
# Ingredienser:
2,5 dl cremefraiche
1,2 dl grovkornet sennep
2 spsk hakket purløg
* Tilberedning:
Bland cremefraiche og sennep i en skål.
Tilsæt purløg til denne blanding.
Serveres til tyndsteg, tyksteg, roastbeef eller andre oksekødsretter.
---
Til toppen

 

Blåbærrelish

I alt 1,25 l
# Ingredienser:
600 g optøede dybfrost-blåbær,
6 finthakkede faste mellemstore pærer,
5 dl hvidvinseddike,
10 hele kryddernelliker,
2 kanelstænger,
1 tsk stødt kardemomme,
1 tsk stødt ingefær,
5 dl brun farin
* Tilberedning:
Bland i en stor, dyb, tykbundet gryde.
Opvarm blandingen til kogepunktet ved jævn varme og under omrøring.
Skru ned for varmen og lad den småkage uden låg omkring 1 time, eller til den er jævnet.
Omrør af og til.
Lad relishen stå i 5 min, inden den hældes på glas.
Blåbærrelish kan holde sig i op til 12 måneder i et køligt, mørkt skab.
---
Til toppen

 

Hindbæreddike

I alt 6,2 dl
# Ingredienser:
300 g friske hindbær
5 dl hvidvinseddike
* Tilberedning:
Hæld hindbær i en skål.
Tilsæt hvidvinseddike og dæk blandingen med et viskestykke.
Kan opbevares i køleskab i 7 dage.
Dryp blandingen af i et stykke klæde og hæld den på steriliserede glas.
 
Hindbæreddike til salat:
# Ingredienser:
1,2 dl hindbæreddike,
2 spsk friskhakket purløg,
1,2 dl olie,
1 tsk grovkornet sennep
friskkværnet sort peber (efter smag)
* Tilberedning:
Hæld, når den skal bruges, hindbæreddike, purløg, olie, sennep og peber (efter smag) i en beholder med skruelåg og omryst den grundigt i 2 min og stænk den med rund hånd over salater.
---
Til toppen
 
LET TOMATRELISH
I alt 5 dl
Bland 1 finthakket løg, 3 store, hakkede tomater uden skind, 0,6 dl frisk hakket oregano, 2 tsk brun farin, 2 spsk tomatpure,
2 knuste fed hvidløg og et skvæt tabasco i en kasserolle. Kog den ved lav varme i 4-5 minutter. Serveres til okse- og lammekøds­retter, især grillede.
---
Til toppen

 

Frugt/mynte-chutney

I alt 3,1 dl
# Ingredienser:
1 pillet og hakket løg,
1 spsk olie,
1,2 dl frugtchutney,
1,2 dl frisk hakket mango
2 spsk frisk mynte
* Tilberedning:
Svits løg i olie, indtil det er mørt. Køl det af.
Tilsæt frugtchutney, mango og mynte.
 
Denne friske chutney er velegnet til at pifte pølser og lamme- og svinekødsretter op.
Alle former for frugtchutneyer kan bruges til denne opskrift - mangochutney er for eksempel udmærket.
---
Til toppen

 

Asiatisk ingefær-dip

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
2 spsk jordnøddesmør,
2 finthakkede hvidløg,
0,6 dl revet ingefær
0,6 dl soyasauce
2 små hakkede røde chili
* Tilberedning:
Hæld jordnøddesmør, hvidløg i en gryde og svits det under omrøring i cirka 30 sekunder.
Tag gryden af varmen.
Tilsæt ingefær, soyasauce og chili (hvis man holder af krydret mad).
Afkøl det. Bruges straks eller opbevares i køleskab i glas.
Denne dip er lækker til kylling.
---
Til toppen


Dressinger, saucer og marinader - Kogebog.dk 💘 
 
MARINADER


Frisk urtemarinade

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
1,2 dl olie,
1,2 dl hvidvin,
1,2 dl friske, hakkede urter,
2 finthakkede forårsløg
et drys salt
* Tilberedning:
Bland olie, hvidvin, urter, forårsløg og et drys salt.
Alle urter kan bruges - rosmarin, timian, dild, purløg og oregano er velegnede på grund af deres stærke smag.
På grund af hvidvinen er marinaden velegnet til lyst kød.
Skift den ud med rødvin, og den egner sig til oksekød!
---
Til toppen

 

Estragon og hvidvinsmarinade

I alt 3,3 dl
# Ingredienser:
1,2 dl olie,
1,2 dl citronsaft,
 0,6 dl hvidvin,
1 spsk tørret estragon
2 tsk sukker
* Tilberedning:
 skål eller kande. Anvendes som en hurtig og let marinade til enhver form for fjerkræ, især grillet.
---
Til toppen

 

Grønne peberkorn og urtepensling

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
1 spsk grønne peberkorn,
0,8 dl hvidvin
0,6 dl hakket purløg
* Tilberedning:
Purer peberkorn, hvidvin og hakket purløg i en foodprocessor.
Denne pensling er lækker til snapperfilet eller fiskekoteletter eller anden form for fiskeretter.
---
Til toppen

 

Mynte og yoghurt-blanding

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
200 g yoghurt naturel
en god håndfuld grofthakkede mynteblade,
0,6 dl olie
2 knuste fed hvidløg
* Tilberedning:
Hæld yoghurt i en skål.
Tilsæt mynteblade, olie og hvidløg. Krydres efter smag.
Pisk det med en gaffel, indtil det er godt blandet.
Til en kalorielet udgave erstattes olie med citronsaft.
Velegnet til lammespid eller koteletter og kyllingebryst.
Tag kødet op af marinaden og lad den dryppe af inden tilberedningen.
---
Til toppen

 

Hvidløg og timian-pensling

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
1,2 dl olie,
3 knuste fed hvidløg,
1 spsk friske timianblade
2 spsk citronsaft
* Tilberedning:
Bland olie, hvidløg, timianblade og citronsaft i en skål.
Denne lækre og lette pensling er egnet til alle former for fiskefileter, koteletter eller endog hel fisk eller rejer.

 

Rosmarin og rødvinspensling

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
1,2 dl rødvinseddike,
1,2 dl olie,
1 spsk friske rosmarinblade,
1 tsk grovkornet sennep
sort peber efter smag
* Tilberedning:
Bland rødvinseddike, olie, rosmarinblade, sennep og sort peber efter smag i en lille skål.
Den friske og velsmagende pensling er perfekt til lammekød, især spidstegt.
Den kan bruges som marinade, og der er i en portion nok til 1 kg kød.
---
Til toppen

 

Honning og ingefær-marinade

I alt 3,3 dl
# Ingredienser:
1,2 dl ingefærvin,
2 tsk revet ingefær,
0,8 dl appelsinsaft
1 fed knust hvidløg
* Tilberedning:
Bland 1,2 dl ingefærvin, 2 tsk revet ingefær, 0,8 dl appelsinsaft og 1 fed knust hvidløg i en kande. Hæld det over kødet og stil det i køleskab i 30 min.
Gem til glasering 0,6 dl marinade og dryp det over kødet under tilberedningen.
---
Til toppen

 

Abrikos og soya-marinade

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
1 spsk honning,
2 spsk abrikosmarmelade,
0,6 dl soyasauce,
1,2 dl æblecider,
1 fed knust hvidløg
2 spsk finthakket koriander
* Tilberedning:
Bland honning, abrikosmarmelade, soyasauce, æblecider, hvidløg og koriander.
Denne velsmagende marinade har et let asiatisk anstrøg og er velegnet til alt svinekød.
Kødet marineres i 30 min eller længere inden tilberedning.
---
Til toppen
 
Dressinger, saucer og marinader - Kogebog.dk 💘 

Barbecuekrydderi

I alt 5 dl
# Ingredienser:
0,8 dl rosmarinblade,
1,2 dl tørret knust chili,
2,5 dl tørret, hakket persille,
2 spsk tørret, stødt hvidløg
* Tilberedning:
Bland rosmarinblade, chili, persille, stødt hvidløg i en skål.
Hæld det på glas og luk det tæt til.
Drysses over kød inden grillstegning.
Krydderiet holder i op til 3 måneder i et køligt, mørkt skab.
---
Til toppen

 

Hvidløgshoisin og koriandermarinade

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1,2 dl hoisinsauce,
1,2 dl hvidvinseddike
en håndfuld hakkede korianderblade
3 fed knuste hvidløg
* Tilberedning:
Bland hoisinsauce, hvidvinseddike og korianderblade i en lille skål.
Tilsæt hvidløg og pisk det, indtil alle ingredienserne er godt blandede.
Hæld den over svinekød eller kylling og lad den trække et par timer.
Man kan også pensle kødet med marinaden under tilberedningen.
---
Til toppen

 

Ananasmarinade

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
1,8 dl ananasjuice,
1,2 dl abrikosjuice,
2 spsk honning,
0,6 dl olie
2 spsk ingefærvin (eller sherry)
* Tilberedning:
Bland ananasjuice, abrikosjuice, honning, olie og ingefærvin i en skål eller kande.
Denne søde og fyldige marinade er perfekt til svinekød.
Hæld den over kødet og lad det marinere i 30 min. Den kan også bruges som pensling.
Hvis ingefærvin ikke kan fås, kan den erstattes med sherry eller hvidvin.
---
Til toppen

 

Abrikos og karry-pensling

I alt 2,5 dl
# Ingredienser:
1,2 dl abrikosnektar / saft,
1 spsk karry,
0,6 dl olie
0,6 dl sherry
* Tilberedning:
Bland abrikosnektar, karry, olie og sherry i en skål.
Abrikos og karry-pensling er velegnet til lammekød.
Prøv at pensle en kølle i en overdækket grill.
Det angivne kvantum er rigeligt til 1 kg kød.
---
Til toppen

 

Sød soya og citron-marinade

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
1,2 dl soyasauce,
0,6 dl vand eller bouillon,
saft fra 1 citron,
0,6 dl finthakket rødløg,
1 fed hakket hvidløg
½ tsk groft salt
* Tilberedning:
Hæld soyasauce, vand eller bouillon, citronsaft, rødløg, hvidløg og groft salt i en lille skål og pisk det sammen med en gaffel.
Giver svinekødsretter en dejlig smag og pepper en højrebssteg op.
Hvis man har travlt, anvendes blandingen som pensling under stegningen - det giver en dejlig smag, men det mørner ikke kødet.
---
Til toppen

 

Asiatiskinspireret marinade

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
1,2 dl sød sherry,
0,6 dl olie,
0,8 dl hvidvinseddike,
1 lille finthakket rødløg,
1 fed knust hvidløg
en håndfuld hakket persille
* Tilberedning:
Bland sherry, olie, hvidvinseddike, rødløg, hvidløg og persille i en skål.
Man kan også tilsætte lidt revet ingefær.
Marinaden er helt perfekt til okse-, lamme- eller kyllingestrimler - mariner kødet, sæt det på spid
og grill eller lynsteg det.
Lav dobbelt portion og brug halvdelen af marinaden som salatdressing.
---
Til toppen

 

Krydret marinade af soltørrede tomater

I alt 2,5 dl + sauce til servering
# Ingredienser:
1 fed hvidløg,
50 g soltørrede tomater og deres olie,
1,2 dl barbecuesauce,
1,2 tomatsauce,
0,6 dl olie,
1 løg
1 tsk urteblanding
* Tilberedning:
Bland hvidløg, tomater og deres olie, barbecuesauce, tomatsauce, olie, løg og urteblanding i en foodprocessor eller blender.
Marinaden pureres, indtil den er jævn.
Halvdelen af portionen kan bruges til marinade og den anden med 1,2 dl cremefraiche til en dejlig sauce. Serveres til oksekødsretter.
---
Til toppen
 
Dressinger, saucer og marinader - Kogebog.dk 💘

Marsala og urte-marinade

I alt 3,7 dl
# Ingredienser:
2,5 dl marsala,
1,2 dl olie,
¼ tsk hvid peber,
6 finthakkede forårsløg,
2 spsk finthakket persille
2 spsk finthakket oregano
* Tilberedning:
Bland marsala, olie, hvid peber, forårsløg, persille og oregano i en skål eller kande.
Den kraftige smag af marsala passer godt til oksekød, og denne lette marinade skal ikke stå længe, før den fulde smag er til stede.
---
Til toppen

 

Teriyaki-marinade

I alt 1,8 dl
# Ingredienser:
1,2 dl teriyakisauce,
0,6 dl ingefærvin eller sherry
2 fed knust hvidløg
* Tilberedning:
Blandes godt.
Marinér rejer eller blæksprutter og vend dem af og til i 30 min til 1 time inden tilberedning.
---
Til toppen

 

Karryblanding

I alt 6,2 dl
# Ingredienser:
100 g mandelklid,
1,2 dl gurkemeje,
2 spsk stødt koriander,
1,2 dl sød paprika,
0,6 dl stødt spidskommen,
1 spsk chilipulver,
1 spsk stødt sort peber
1 spsk stødt kanel
* Tilberedning:
Hæld mandelklid, gurkemeje, koriander, paprika, spidskommen, chilipulver, sort peber og kanel i en skål og bland det godt.
Denne blanding kan holde sig op til 3 måneder i et køligt, mørkt skab.
Brug 1 spsk karryblanding til 500 g okse-, lamme- eller hønsekød.
---
Til toppen

 

Urtesmør

I alt 1,2 dl
# Ingredienser:
125 g usaltet smør
1,2 dl friske, finthakkede urter efter eget valg,
friskkværnet sort peber (efter smag)
et rigeligt skvæt tabascosauce
* Tilberedning:
Blødgør smør i en lille skål med en lille træske.
Tilsæt finthakkede urter efter eget valg, sort peber og et rigeligt skvæt tabascosauce.
Bland det godt med en træske og form det til en aflang form med et stykke plasticfilm.
Rul plasticfilmen tæt omkring smørret og frys det, indtil det er fast.
Serveres til fjerkræ eller på varmt brød.
---
Til toppen

 

Puré af soltørrede tomater

I alt 1 liter
# Ingredienser:
500 g soltørrede tomater (ikke i olie)
2,5 dl friske basilikumblade
4 fed knuste hvidløg
1 mellemstort hakket løg
5 dl olie
friskkværnet sort peber (efter smag)
* Tilberedning:
Hæld soltørrede tomater (ikke i olie) i en skål.
Dæk dem lige akkurat med kogende vand. Lad dem dryppe af i 5 minutter.
Hæld basilikumblade, hvidløg og løg i en foodprocessor og purér det, indtil ingredienserne er grofthakkede.
Tilsæt tomater og olie og purér det, indtil det er jævnt.
Tilsæt sort peber (efter smag).
Hæld puréen på steriliserede glas og overhæld det med olie, til det dækker.
Denne pasta kan bruges i alle opskrifter med tomatpuré.
Den kan holde sig i 14 dage i køleskab.
---
Til toppen

 

Olie til lynstegning

I alt 1 liter
# Ingredienser:
1 spsk hvidløgspulver,
4 snittede grønne chili (valgfri)
revet skal fra 1 citron
5 dl forskellige planteolier,
5 dl jordnøddeolie
2 tsk sesamolie
* Tilberedning:
Hæld hvidløgspulver, chili og citronskal på 2 steriliserede glas.
Bland med forskellige planteolier, jordnøddeolie og sesamolie i en stor kande.
Hæld det på glas og forsegl det straks.
Trækker i mindst 7 dage før brug.
Denne krydrede olie er en velegnet basis for alle asiatiskinspirerede, lynstegte retter.
---
Til toppen

 

Hønsebouillon

#
1 kylling på 1,4 kg
2 hakkede gulerødder,
2 selleristilke,
1 løg skåret i kvarte,
persillestilke,
friske timiankviste,
4 laurbærblade
1 spsk hvide peberkorn


* Tilberedning:
Læg en renset i en gryde og dæk den med vand.
Læg låg på gryden og bring den langsomt i kog. Lad det simre i 2-3 timer uden låg.
Skum suppen af med en hulske.
Tilsæt gulerødder, selleristilke, løg, persillestilke, timiankviste, laurbærblade og hvide peberkorn. Lad det simre uden låg i 1 time. Lad det stå i 10 minutter.
Fjern grønsagerne med en hulske. Lad dem dryppe af i et dørslag.
Kassér grønsager og urter. Fjern kyllingekødet.
Hæld suppen gennem et fintmasket dørslag og fjern fast stof.
Afkøles ved stuetemperatur.
Fjern fedt med fedtsugende papir eller ved at tilsætte et par isterninger i et par minutter, som så fjernes med en hulske.
Processen kan gentages efter behov.
---
Til toppen


Dressinger, saucer og marinader - Kogebog.dk 💘 

✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv også Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.
 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.724 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
fastelavn
Hvordan fejrer du Fastelavn søndag 19/2?




Effektiv reklame - klik her