Logo

Vildand à la bigarade

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vildand à la bigarade 

 
Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 45 min. Stegetid: 1 time. Skal hvile: 10 min. Middelsvær at lave. Høj pris. Fryse-egnet. 6 personer.

 
# Ingredienser til Vildand à la bigarade
2 vildænder (gråænder à ca 1 kg)
salt og peber
75 g smør
1½-2 dl vand

 
Sauce:
1 pomerans eller usprøjtet appelsin
½ citron
1 spsk sukker
2 tsk vineddike
2 dl stegesky fra anden
50 g smør
*
Sådan laves Vildand à la bigarade
1. Gå ænderne efter for rester af indvolde og fjerposer.
Tør dem og gnid dem ind- og udvendigt med salt og peber.

 
2. Læg halvdelen af smørret i ænderne og varm resten i en stegegryde.
Brun ænderne på alle sider.
Spæd med vandet og lad ænderne snurre under låg ved svag varme en times tid.
Vend dem, når halvdelen af stegetiden er gået.

 
3. Tag ænderne op.
Læg dem i et halvdybt fad og dæk dem med alufolie og et par viskestykker.

 
Sauce:
4. Skum fedtet af stegeskyen og si den.
Skyl pomeransen (appelsinen) og skræl den meget tyndt, så intet af det hvide kommer med.
Skær skrællen i smalle strimler.
Pres saften af pomeransen (appelsinen) og den halve citron.
Si saften og gem den.
Kog skalstrimlerne i 1 dl vand ca 5 min. Lad dem dryppe af.

 
5. Kom sukkeret i en gryde.
Smelt det lysebrunt og tilsæt eddike.
Kom stegesky, pomerans (appelsin) citronsaft i og lad saucen koge ca 1 minut.

 
6. Tag gryden fra varmen og skær det kolde smør i terninger og pisk dem i saucen lidt ad gangen.
Kom halvdelen af skalstrimlerne i.
Varm saucen, den må ikke koge, efter smørret er tilsat.

 
Anretning:
7. Del ænderne en gang igennem på langs.
Eller del dem i brystfileter og lår-overlår.
Anret andestykkerne på et varmt fad.
Hæld lidt af saucen over sammen med resten af pomerans (appelsin)strimlerne.
Server resten af saucen til.
(se også Sauce bigarade klassisk)

 
Tips: Server små pillekartofler til. Fx aspargeskartofler.
Eller Kartoffel-selleripuré eller Kartofler med souffléfyld.
Pomeranser fås stort set kun i januar, evt. begyndelsen af februar, hvorfor man ofte må erstatte med appelsin, selvom det går ud over den lidt pikante bitterhed, pomeransen giver. Se Pomerans.
Kan fryses. Holdbarhed: 2-3 måneder.

 
Se de bedste opskrifter med Vildand

 

Se alle de bedste opskrifter med Vildt

 
INFO: And à la bigarade, (Duck à l'orange, orange duck eller canard à l'orange) er en fransk ret i bourgeoise, der består af en stegt and med en bigaradesauce. En anden ret kaldet canard à l'orange er braiseret snarere end ristet. I så fald koges den, indtil den er mør.

 
And à la bigarade hævdes at være af florentinsk oprindelse under navnet papero alla melarancia, men dette navn findes ikke før det 20. århundrede. Den italienske digter Antonio Caccitore detaljerede sit første møde med duck à la bigarade uden for Italien i digtet Anatra all'Arancia, der fortæller historien om, hvordan retten kom til Paris fra sin oprindelse i Napoli.

 
Duck à l'orange er en engelsk fortolkning af den franske retl, der blev gjort populær i Storbritannien og USA i 1960'erne. Vit Nau Cam er en vietnamesisk fortolkning af retten med ekstra krydderier og aromater.

 
I filmen That Funny Feeling fra 1965 forsøger Joan (Sandra Dee) at lave duck à l'orange til Tom (Bobby Darin), efter at han har fortalt hende, at det er hans yndlingsret. Hun og hendes værelseskammerat Audrey (Nita Talbot) tilbereder det med succes, indtil Audreys tændte cigaret sætter den alkoholblødede and i brand. Joan ender med at skulle bestille en fra en restaurant og forsøger at give den ud som sin egen. Den italienske komediefilm Duck in Orange Sauce fra 1975 blev opkaldt efter retten.

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 5.416 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her